HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Ne tiltsuk le adataink használatának lehetőségét a választói névjegyzékben!

2014.01.16. 17:23 :: rajtammulik

A választók 2014 januárjától megtilthatják, hogy a névjegyzékben szereplő adataikat a Nemzeti Választási Iroda kiadja a pártoknak, és így személyre szóló kampányüzenetekkel, kampánykiadványokkal keressék meg őket. Helyes, hogy dönteni lehet. Mégis, bármilyen csábítóan hangzik elsőre, a Polgári Platform azt javasolja a magyar választópolgároknak, ne éljenek ezzel a lehetőséggel, ne zárják el magukat a politikai információktól.

A Polgári Platform meggyőződése, hogy a választásokon való részvétel egyik legfőbb állampolgári jogunk és kötelességünk. Aki nem szavaz, lemond arról a jogáról, hogy beleszóljon tágabb közössége ügyeibe, és arról, hogy okkal kritizálhassa a megválasztott politikai erőket. Aki nem szavaz, az mások kezébe adja saját sorsát. Sőt, aki nem szavaz, az indirekt módon a kiközösítő, rasszista politikai erőket is támogatja, hiszen az alacsony részvétel a demokrácia értékrendjével szemben álló pártokat felerősíti. A szélsőséges választók ugyanis mind elmennek szavazni.

A Polgári Platform javaslata: Szavazz, és döntsd el, merre menjen Magyarország, egyben szólj bele Európa ügyeibe is!

A szavazás, így a demokrácia alapja a jól informált, tudatos, de kritikus állampolgár. Ha valaki üzletben vásárol, akkor is tudja, hogy az eladó célja, hogy termékét eladja. Mégis meghallgatja a bolti eladót, megvizsgálja az árut, és utána hoz döntést arról, megveszi-e az árut vagy sem.

Ahhoz, hogy értékrendünknek és érdekeinknek megfelelő döntést hozzunk a választásokon, elengedhetetlen, hogy a pártokról, jelöltjeikről és programjaikról több forrásból tájékozódjunk. Erre szolgál a választási kampány és a szavazás is, mely - ha a választók sokszor joggal nem így érzik, akkor is – a demokrácia nagy ünnepe. A kampányanyagoknak természetesen nem kell minden szavát elhinni – a jól informált választók azonban képesek arra, hogy ezeket az anyagokat kritikusan értelmezzék. A kampányanyagok olvasása is segíthet megelőzni a későbbi esetleges csalódást egyik vagy másik pártban, vagy ráeszmélni, ha kormányon valamelyik párt nem váltja be az adott szavát. A választási ígéretek és programok ismeretében lehet a politikusokon később számon kérni vállalásaikat: az kritizálhatja megalapozottan egy párt vagy politikus teljesítményét, aki tudja, mit állított a kampányban, és milyen ígéretét szegte meg. Közkeletű hiedelem, hogy a kampány a népbutítás eszköze. Sokkal inkább igaz, hogy az információtól való szándékos elzárkózás az önbutítás eszköze.

Mindezek miatt arra kérjük a választókat, a kampányra mint a tájékozódás és ellenőrzés lehetőségére tekintsenek: kövessék figyelemmel a pártok és a jelöltek üzeneteit, kritikusan tájékozódjanak a kiadványokból, és őrködjenek maguk is a szabályok betartásán. Mindez közös érdekünk, a demokratikus Magyarország érdeke.

Kész Zoltán
elnök, Polgári Platform

Szólj hozzá!

Címkék: kampány reklám választás demokrácia választó személyes adat

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr125761539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása