HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Elek Ilona - Csibi

2014.02.07. 12:52 :: rajtammulik

Olimpiai bajnok 29 és 41 éves korában

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk újabb részében Elek Ilonáról írunk.

Első női olimpiai bajnokunkról kevesen tudják, hogy majdnem zongorista lett. A Zeneakadémia hajdani igazgatója – osztva Csibi édesapjának álláspontját – úgy vélekedett, a fiatal lánynak a zongora mögött a helye. Ez pedig egybecsengett a család azon álláspontjával is, hogy a vívás nem egyeztethető össze a művészi pályával, meg ugye merev kézzel, csuklóval bizony nem lehet zongorázni. Ilona azonban maradt a páston, ahol szintén élvezhette a rivaldafényt, amit az imádott hangszer mögött is megtapasztalt. Olasz edzője szerint is igazi primadonna volt, szinte csak akkor tudott tökéletesen vívni, amikor nagy közönség előtt léphetett „színpadra”.

Elek_Ilona_portré.JPG16 év alatt három egymás utáni olimpián képviselte Magyarországot. Berlinben (1936) nyerte az első női magyar aranyérmet. Mivel a második világháború hosszú szünetre ítélte, csak 12 évvel később védhette meg címét Londonban úgy, hogy a háborús években származása miatt kényszerpihenőn volt – a zsidótörvények miatt nem sportolhatott. 1952-ben Helsinkiben pedig éppen lecsúszott a dobogóról. Pedig ekkor már 45 éves volt, és igazi szenzáció lett volna, ha sikerül érmet nyernie.

Legemlékezetesebb aranya természetesen a berlini volt, ahol nemcsak a színes bőrű amerikai atléta, Jesse Owens 4 aranya dühítette fel az árja faj felsőbbrendűségét hirdető Hitlert, hanem a zsidó származású magyar lány is. Bár pont a származása miatt kizárták a Honvéd Tiszti Vívó Klubból, valamint a DAC-ból, az olimpián mégis ő bizonyult a legjobbnak. Ráadásul pont egy német sportolót szorított le a dobogó legfelső fokáról. A tőrvívás dobogósai mindhárman zsidók voltak. A második helyezett német Helene Mayer és a bronzérmes osztrák Ellen Preis is zsidó felmenőkkel büszkélkedhetett. (Külön érdekesség, hogy az apai ágon zsidó Mayer a dobogó második fokán náci karlendítéssel tisztelgett, majd pár év múlva pont a náci törvények miatt elmenekült a Harmadik Birodalomból.)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a következőképp értékeli az 1936-os sikert: „Ilona első magyar női sportolóként lett olimpiai bajnok, s ezzel a nemzeti szocializmus fölött is győzelmet aratott, hiszen zsidó volt". 1948-as londoni győzelmével kapcsolatban pedig így ír a NOB: „Elek Ilona nemcsak ellenfeleinél bizonyult jobbnak, hanem a háborút, az idő múlását is legyőzte. Bizonyította, a szellem, a lélek erejét, és páratlan pályafutása arra is felhívja a figyelmet, hogy jó fizikum, erőnlét is szükséges a sikerekhez. Valamennyien csodáljuk őt.”

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen, kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

kép: wikipédia

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus szurkolás Elek Ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr145803614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása