HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Kronberger Lili

2014.04.04. 11:45 :: rajtammulik

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk újabb részében Kronberger Liliről írunk.

bookA_Page_084_Image_0002.jpgKronberger Lili nemcsak a magyar sport első női világbajnoka, hanem az ő kedvéért kíséri zene a műkorcsolya versenyeket.

1890. november 12-én született, budapesti zsidó családba. Mivel az első nők közé tartozott, akik a műkorcsolyázásban kipróbálták magukat, kezdetben a férfiakkal versenyzett együtt. Még csak 16 éves volt, amikor részt vett az első világbajnoki versenyén, és már akkor is dobogós helyezést ért el: bronzérmes lett, csakúgy, mint egy évvel később. 1908-ban a mai Opavában rendezett világbajnokságot pedig már sikerült megnyernie. Ezt a nagyszerű teljesítményét a következő három évben is megismételte, Budapesten, Berlinben és Bécsben.

Az 1911-es bécsi világbajnokság előtt történt, hogy nem kisebb személy kereste fel Kronberger Lili férjét, mint az akkor 28 éves Kodály Zoltán. A zeneszerző felajánlotta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség alelnökeként dolgozó férjnek, dr. Szentgyörgyi Imrének: segít a fiatal korcsolyabajnoknak a versenyen, élő zenével kísérve az előadását. Így került bevezetésre a zenei kíséret a műkorcsolya versenyeken.

Kronberger Lili ugyanebben az évben felhagyott a sporttal és a családjára koncentrált. Bár öt évvel később megpróbált visszatérni, nagyobb sikereket már nem tudott elérni. Pályafutásának első éveiben mégis kivívta magának az elismerést, amiért az egyik legnagyobb műkorcsolyázóként tartják számon.

A neves sportolónő 1974. május 22-én, 84 évesen hunyt el.

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen, kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

Kép: jewishsports.net

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus szurkolás

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr525911569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.