HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Dr. Fuchs Jenő: Aki kivívta az elismerést

2014.03.15. 00:58 :: rajtammulik

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk újabb részében Fuchs Jenőről írunk.

bookA_Page_073_Image_0001.jpgFuchs Jenő izgalmas életét átszövik küzdelmei és általuk elért eredményei. Bár nem született gazdag családba, mégis meghódította az elit sportját, a vívást. Négy olimpiai aranyat szerzett és zsidó származása ellenére megkapta a vaskeresztet.

1882. október 29-én született Budapesten, zsidó polgári családba. Édesapja a Pallas nyomda főgépmestere volt, töretlen munkájával sikerült megteremtenie a lehetőséget mindkét fia számára, hogy egyetemet végezhessenek. Fuchs Jenő 1911-ben szerezte meg jogász diplomáját.

Már egyetemi évei alatt kitűnt a vívótehetségével is, így elért sikereinek köszönhetően kijutott az 1908-as londoni olimpiára, ahol mind egyéniben, mind csapatban aranyat nyert, ezzel ő lett Magyarország első egyéni kardvívó olimpiai bajnoka.

Kardvívó stílusa, bár nem volt iskolaszerű, ötvözte az olasz és a magyar stílust. Óvatos pengejátékával egyre közelebb került ellenfeléhez, majd sebes mozdulatokkal okozott meglepetést.

Londonban elért sikereit 1912-ben Stockholmban is megismételte, aranyérmes lett, szintén egyéniben és csapatban is. Több olimpián azonban nem vehetett részt, mert nem volt egyesület tagja, leszámítva az MTK-nál és az NVC-nél eltöltött rövid időszakot.

Több sportot is űzött a víváson kívül: sportszerűen evezett és szánkózott. 1928-ban megpróbált visszakerülni a vívás élvonalába, de ez már nem sikerült neki. Visszavonulása után ügyvédi irodát nyitott, valamint tőzsdei titkárként is kipróbálta magát.

A második világháború kitörése után,  önként jelentkezett szolgálatra. Az immár hatvan éves Fuchs-t zsidó származása miatt nem lehetett honvédtiszt, munkaszolgálatosnak osztották be. Sárga csillaggal a karján egy aknamentesítő raj parancsnoka volt a Don-kanyarban. 1942 őszén egy támadó szovjet alakulat a munkaszolgálatosokat őrző négy honvédtisztet megölte, de Fuchs az elesett tisztek fegyverét felvéve, bajtársaival visszaverte a csapatot, akik nem tettek különbséget katonák és munkaszolgálatosok között.

Hősi cselekedetéért a Német Vaskereszt II. osztályával tüntették ki, amit Fuchs egy régi vívó ismerőse, Friedrich Trompeter ezredes hagyott jóvá. A világháború után sem szűnt meg az üldöztetése, mert, bár a kitüntetésének köszönhetően túlélte a zsidóüldözést, pont a Vaskereszt miatt fogházra ítélték. Miután szabadult, 1955. március 14-én bekövetkezett haláláig elfeledve, szegénységben élt.

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen, kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

kép: http://www.jewishsports.net/

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus szurkolás Fuchs Jeno

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr315857946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása