HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Ha levélben szavazunk....

2013.09.12. 14:49 :: rajtammulik

László Róbert, a Political Capital választási szakértője augusztus közepén írt arról, mi is a fő gond a levélben történő szavazással. Szerinte nem a hírbe hozott külképviseleten történő szavazásban rajlik a választási csalás fő kockázata, hanem a levél általi szavazás rendszerében magában. Ennél a módszernél ugyanis óhatatlanul több lehetőség nyílik a szavazás befolyásolására, mintha az állampolgár a szavazófülke magányában húzza be az X-et a neki tetsző párt melletti négyzetbe. Levél útján történő szavazás esetén könnyen előfordulhat, hogy valaki más aktív segítségével történik a kitöltés. Netán aktivisták szedik össze a borítékokat, hogy ezzel is megóvják a postára menés fáradalmaitól a szavazót, de útközben aztán bizonyos leveleket esetleg elhagynak. Még az is megtörténhet, hogy szavazni egyébként nem óhajtó állampolgárt vesznek rá a levélben szavazásra - netán némi ellenszolgáltatás fejében -, majd segítenek a kitöltésben és a postára adásban is.

Ezek természetesen mind csak feltételezések, a legrosszabb forgatókönyvek. És azt sem felejthetjük el, hogy választási visszaélések eddig is történtek. de hatásuk minimális volt az eredményekre. Mivel az új rendszerben a levél útján leadott külhoni szavazatok csak kevés parlamenti hely sorsát befolyáolják, az esetleges visszaéléseknek nem lesz igazán hatásuk az eredményekre, így nem is érik majd meg nagyon a fáradtságot.

A HVG 2013. augusztus 10-ei számában megjelent cikket itt is elérhetik:
http://www.valasztasirendszer.hu/?p=1942162

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás szavazás levél külhoni szavazat

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr915508929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása