HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Keleti Ágnes – „Az életben maradás sokkal fontosabb, mint az érmek”

2014.02.20. 16:02 :: rajtammulik

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk újabb része Keleti Ágnesről, legeredményesebb női olimpikonunkról olvasható.

keleti_ágnes_portré.jpgAkárcsak Elek Ilona, ötszörös tornász olimpiai bajnokunk, Keleti Ágnes sem sportolóként képzelte el gyerekként önmagát: imádta a zenét, csellista szeretett volna lenni. A háború aztán elvitte a csellóját, rokonait, édesapját és minden korábbi álmát is.

A torna szembejött, különösebb kedv vagy elhivatottság nélkül vágott bele, de zsidóként 1940-ben nem kerülhetett be a válogatottba. Pályája mellett hamarosan az egész élete ellehetetlenült: hallva a deportálások hírét, papírokat vásárolt magának. Így vált a Klein Ágnesből lett Keletiből keresztény Juhász Piroska, és így sikerült életben maradnia. A háború ideje alatt volt szűcssegéd és a német megszállók cselédje is. Anyja és nővére a szerencsének köszönhetően megmenekült. Házuk bombatalálat miatt odaveszett, üzemüket elvették, de együtt és itthon próbáltak új életet kezdeni a romokon.

Keleti Ágnes a háború és szerencsétlenül jött sérülések miatt első sikerét viszonylag későn, 31 évesen, a helsinki olimpián aratta, talajon. Ez és az, hogy gerendán nem szerepelt úgy, ahogyan szerette volna (negyedik helyezést ért el), óriási erőt adott neki a következő olimpiára való felkészüléshez, amit Melbourne-ben rendeztek. Itt beteljesültek a vágyak: négyszeres olimpiai bajnok lett, három egyéni és egy csapatelsőséget szerzett.

A sport számára ablak és ajtó volt a világra. Így logikus lépésnek tűnik, hogy ’56-ban, elszakadva a kommunista Magyarországtól, az olimpia után úgy döntött: nem tér haza. Ausztrália csak átmeneti állomás volt számára, ott gyári munkásként dolgozott. Később Izraelben telepedett le és ma is ott él. Évtizedeken át tanított, úttörőként a tornasport meghonosításán fáradozott, sikerrel.

Tíz éve azt nyilatkozta: dacára az izraeli-arab történéseknek, a fellángoló konfliktusoknak, ellentétben szülőhazájával, Izraelben sosem érezte magát életveszélyben.

Keleti Ágnes a legeredményesebb magyar női olimpikon, 93 éves.

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen, kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

kép forrása: jewishsports.net

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus szurkolás Keleti Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr465824319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása