HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Bródy György - a munkaszolgálatot túlélő olimpikon

2014.04.17. 15:56 :: rajtammulik

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk újabb részében Bródy Györgyről írunk.

brody_gyorgy.jpgBródy György, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, második olimpiai diadalát az elhíresült berlini olimpián aratta, ami a náci Németország és Hitler nagyszerűségét volt hivatott hirdetni. Kapus volt, döntő szerepe volt a győzelemben, ahogyan az 1932-es Los Angeles-i olimpián is. Komjádi Béla felfedezettje volt.

Húsz éves korától egy évtizeden át szerepelt a válogatottban, 74-szeres válogatott volt. A zsidótörvények miatt először nem versenyezhetett a háború ideje alatt, majd annak utolsó két évét munkaszolgálatosként töltötte a keleti fronton. Bár az olimpiai bajnokok elvben mentességet kaphattak a munkaszolgálat alól, ez a gyakorlatban nem működött. Olimpikonokat, világbajnokokat öltek meg a származásuk miatt, Petschauer Attila, Barun József, Garai János, Gerde Oszkár életét a nácik vették el.

Bródy György túlélte a munkaszolgálatot. A háború után az úszószövetség tisztviselője lett, majd munkája révén külföldön telepedett le, először Belgiumban élt, később a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A háború, a gyűlölet eszméje nem tette lehetővé Bródy György számára sem, hogy a sikereinek önfeledten örülhessen. Az 1936-os berlini olimpián a magyar csapatnak Hitler jelenlétében, Sieg Heil kiáltások hangzavarában kellett küzdenie. Erőteljes lélektani hadviselés folyt azért, hogy a magyarokat letaszítsák az olimpiai trónról. De a csapat győzött! Az eredményhirdetést „titokban” tartották meg a „propaganda-olimpián”, ahol a magyar csapat összesen 10 aranyérmet, 1 ezüstöt és 5 bronzot nyert el.

Az 1936-os vízilabdacsapat

 Olympic_gold_medalist_hungarian_water_polo_team_(1932,_Los_Angeles).jpg

A képen, jobbról balra: Ivády Sándor, Bródy György, Vértesy József, Németh János, Homonnai Márton, Keserű Alajos, Halassy Olivér

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen,  kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

Képek forrása: mob.hu, wikipédia

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus szurkolás antirasszista

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr596048478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása