HTML

Rajtam múlik

A Polgári Platform pártok fölött álló civil szervezet. Célunk az alkotmányos demokrácia és a szabadság eszméinek polgári képviselete, a szélsőségektől mentes középosztály kultúrájának népszerűsítése, a szabályozott, szabad piacgazdaság melletti kiállás, valamint az emberi jogok védelme. Legfontosabb küldetésünk, hogy mozgósítsuk az embereket a választásokon való részvételre, hiszen sorsunk a saját kezünkben van.

Köszönjük!

Friss topikok

Farkas János

2014.01.31. 15:35 :: rajtammulik

A Polgári Platform sorozatot indít azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni. Sorozatunk következő sportolója Farkas János.

Farkas János, a brazil világsztár

Farkas-Janos-Pele.jpgLegenda, de nem történelem. Beválasztották a világválogatottba, 1966-os gólja a legszebbek között. Olimpiai bajnok. Legenda, de még ma is köztünk lehetne. 71 éves lenne csupán. A cigány származású sportoló mindig is büszke, önérzetes ember volt, ez már fiatal korában is megmutatkozott. Támadó volt, szélsebesen futott. Gyerekkorában gyermekbénuláson esett át, a betegség miatt alig észrevehetően húzta a bal lábát. Bár kiváló futó és küzdő szellemű játékos volt, az FTC-ből eltanácsolták. 17 évesen lett a Vasas labdarúgója, és pálya végéig hű maradt az egyesülethez. A Fradi később hiába hívta. Ahogyan hiába hívták külföldre is. Úgy tartotta: ahol nincs szaftos paprikás csirke, ott nem érdemes élni, és kész. Farkas János Pelével                          Pedig a Milan is csábította volna…

Karrierje meredeken ívelő, ugyanakkor korán véget érő. A Vasassal négyszer nyert bajnokságot, először 19 évesen. 24 évesen, 25 góllal magyar gólkirály lett. 1964-ben olimpiai aranyérmet nyert a magyar csapattal Japánban. Nem tisztázott, miért, de nagyon fiatalon, 29 évesen kikerült a Vasas keretéből, Mészöly Kálmánnal együtt. Együtt kezdték, és együtt fejezték be, 1972-ben. 290 bajnoki mérkőzésén összesen 169 gólt lőtt.

A '66-os angol világbajnokság magyar-brazil meccsén olyan gyönyörű gólt lőtt, hogy attól fogva a sajtó brazilnak becézte. A szegény, nélkülöző családból származó sportoló gyakran mondta: „Fiatalon halok majd meg, akár a szüleim.”. És valóban fiatalon, 47 évesen halt meg. A Magyar Labdarúgó Szövetség rá emlékezve díjat alapított, melyet minden évben tehetséges fiatal roma sportolónak ítélnek oda.

Elképzelhetetlen lett volna, hogy atrocitások érik a világklasszis futballistát származása miatt a pályán vagy a szurkolók részéről. Egy régi történet szerint egy alkalommal egy külföldi diplomata egy beszélgetés során mintegy mellékesen "cigány" megszólítással fordult felé. A meggondolatlan delikvenst Mészöly Kálmán ott helyben leütötte.

Kép forrása: www.labdarugo.be

Ha tetszett a poszt, és szeretnél szurkolni a rasszizmus ellen, kövesd a Szurkoljunk a rasszizmus ellen Facebook oldalt.

https://www.facebook.com/szurkoljunkarasszizmusellen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rajtammulik.blog.hu/api/trackback/id/tr745791630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása